Gateway into Streatham Cemetery re-opened after 20 years

On Sunday 6th July, Groundwork London, in partnership with the Friends of Streatham Cemetery, Lambeth Council was joined by local residents to celebrate the tre-opening of an entrance into Streatham Cemetery that has been closed to the public for 20 years.

Tooting residents gathered outside the gates that had been beautifully decorated in foral garlands, to hear Lucy Neal of Friends of Streatham Cemetery talk about the significance of the re-opening of the gate, making the wildlife rich green space on the other side accessible to local people. (Hear Lucy talk at the event in the film clip below) Some of the local residents shared their personal memories of the cemetery and the new gates were then unlocked for partners and local residents to explore the newly improved green space within.

Streatham Cemetery has recently undergone a number of improvements in order to make the space more accessible and of greater value to the local community. The improvements include the creation of raised beds for local people to take part in planting and growing activities, the installation of a noticeboard to keep people informed about local events and opportunities, benches where people can sit and relax and an apiary with three bee hives.

The cemetery, located in a built up area in Tooting in the Borough of Wandsworth and offers a much needed oasis for residents to enjoy the health and wellbeing benefits of nature and wildlife on their doorstep.

Rupal Shah, who led the project at Groundwork London said: “Groundwork were keen to work alongside members of the Friends of Streatham Cemetery and the wider community to re-design and open up the entrance to this valuable public space, bringing it back into use. Together we've succeeded in increasing biodiversity in the cemetery and offering local people the opportunity to re-engage with the space through a range of activities. We want to bring this area back into use as a community space for all.”


The works have been funded by Western Riverside Environmental Fund and the gateway, reinstated path and planting improvements were delivered by Groundwork London's Landscape Design Service.